Főzés 6 hónapos kortól
A baba étkezésében hat hónapos kor körül némi változás észlelhető. Kiszámíthatatlan, hogy mennyit eszik, és ha nem tudjuk elegendő anyatejjel jóllakatni, elérkezettnek látszik az idő, hogy megismertessük új ízekkel, más halmazállapotú ételekkel is. A szoktatást lépésről lépésre kell elkezdeni, ügyelve arra, hogy gyarapodása továbbra is folyamatos maradjon.
Alaposan gondoljuk át a baba heti étrendjét, hogy minél változatosabb legyen, és fokozatosan szoktassuk hozzá az újabb ízekhez. A szilárd ételek bevezetése mellett gyermekünk továbbra is kapjon tejet. Egyéves koráig naponta legalább 6 dl tejre vagy más tejtermékre van szüksége.
Adhatunk neki magunk készítette gyümölcs joghurtot is. Próbáljuk gyermekünket rászoktatni a rágás technikájára. Amikor eljutottunk odáig, hogy elég ügyesen tudja lenyelni az ételt, a korábban turmixolt ételeket próbáljuk meg villával összetörve adni neki.
Hamarosan beindul a fogzás időszaka, a folyamat minden gyermeknél más, és ez nehéz időszak a babának, a szülőknek egyaránt. Ebben az időszakban a babák különösen sokat rágcsálnak, nyűgösködnek, nyáladzanak minden új fog előtt. Ez a tünet azonban nem általánosítható, mert kibújhat úgy is a baba foga, hogy csak a kanál koccanására veszi észre a mama, a viselkedése semmit nem árul el az első fogacska kibújásáról.
Hat hónapos kortól kezdve a zöldségek és a gyümölcsök mellett fokozatosan szoktassuk csemeténket új ételek ízéhez. Kínáljuk meg alacsony cukortartalmú gabonapelyhekkel, zabpehellyel, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel, tésztafélékkel.
Kaliforniai paprika- saláta főzelék:1db piros kaliforniai paprika,1 kis burgonya 5-6 saláta levél
A hozzávalókat megmossuk. A paprikát és a burgonyát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A salátával együtt feltesszük főni, annyi vízzel hogy éppen ellepje. Ha a zöldségek megpuhultak levesszük a tűzről, a 3/4 vizet leöntjük róla és az egészet összeturmixoljuk.
Paradicsomos sütötökpüré: Egy kisebb sütötök, 5 szem paradicsom,1 répa, 1 krumpli
A babának: A sütőtököt megmossuk, és kockákra vagdalva kevés vízzel puhára pároljuk a sütőben. Amíg puhul, feltesszük a sárgarépát és a burgonyát főni /párolni/. A paradicsomot nyersen! szitán áttörjük, hogy a vitaminok megmaradjanak benne. A megpuhult hozzávalókat pépesítjük. A sütőtök és paradicsom keverékének különlegesen finom íze van! .
Tökfőzelék almával:
A tököt, krumplit, répát megfőzöm. Amikor megfőtt turmixba öntöm és az almával összepépesítem. Nagyon finom!
Saláta pép:20g saláta levél, 50g répa, 50 g krumpli, 1-2 tkanál olaj
A salátaleveleket jól megmossuk, majd hideg vízben fel tesszük főni. A burgonyát és a sárgarépát megpucoljuk, apróra összevágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A leszűrt salátát hozzáadjuk, majd az egészet turmixoljuk. Később, a baba korának megfelelően adhatunk hozzá tojássárgáját, pipihusit, stb.
Almás kukorica kása:1db alma, 2 pupos evőkanál kukorica pehely, 2 dl rizstej
Meghámozzuk, kicsumázzuk az almát és feldaraboljuk. A kukoricapelyhet a rizstejben felforraljuk kb. 2 percig hogy megpuhuljon, majd az almával összeturmixoljuk. A rizstej miatt édeskés, finom uzsonnáravalót kapunk. Készíthetjük körtével is.
Gyümölcs joghurtos uzsonna:1 banán, 1 őszibarack, 2 evőkanál natúr joghurt, ízlés szerint babakeksz (morzsolva)
A banánt és a barackot (őszi) meghámozzuk, darabokra vágjuk összeturmixoljuk (lehet egy kis vizet is hozzá tenni). Kistányérba öntjük és hozzáadom a joghurtot és a babakekszet. Összekeverjük és kész az uzsonna!
Vegyes zöldség püré:5 dkg brokkoli, 10 dkg répa, 1 közepes méretű burgonya, 50 ml kész tápszer
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Kevés vízben feltesszük főzni /esetleg egy csipet sót tehetünk a főzővízbe, de lehet só nélkül is/. Amikor megpuhult, a főzővízből kiszedjük, hozzáadjuk a tápszert és turmixgéppel pépesítjük.
Könnyű uzsonna:1 db közepes méretű nektarin, 1 db közepes méretű körte, 1 db babapiskóta
A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, majd almareszelőn lereszeljük. A babapiskótát szintén almareszelőn reszeljük le, összekeverjük a gyümölcsökkel és már kész a finom uzsonna.
Gesztenyés rizs: 2 evőkanál fényezett rizs
1 csésze víz
1 marék cseresznye
1/2 banán
1 evőkanál vaj
A rizst üvegtálkába tesszük, vízzel leöntjük, lefedjük és hűtőszekrényben 6 órán keresztül dagadni hagyjuk. A vizet a rizzsel lábasba öntjük, és 20 percig lassú tűzön főzzük. A cseresznye szárát leszedjük, alaposan megmossuk, és az utolsó 5 percben a fövésben lévő rizshez adjuk. A magokat kiskanállal a már megfőtt cseresznyéből kiszedjük, hozzáadjuk a vajat és a banándarabokat, és az egészet a konyhai robottal pépesítjük. A kész kását a gyermek tányérjába öntjük, és ha szükséges, kevés forralt vízzel hígítjuk.
Almás-burgonyás csirkemell:
10 dkg csirkemell
2 nagyobb burgonya
1 szép alma
(1 kkanál Nestlé baba olívaolaj)
A csirkemellet megfőzzük, a burgonyából pürét készítünk, az almából kompótot. A pépesített csirkehúsit a püréhez keverjük, s gazdagítjuk a megfőtt almapéppel. Ha nagyobb a baba a pépesítés elmaradhat, ilyenkor a csirkehúsit jól felaprózzuk, a pürét pedig gazdagíthatjuk egy kávéskanál Nestlé bébi olívaolajjal, vagy vajjal. Tipp: Nálunk kedvelt a kompót, így mindig nagyobb adag almakompót készül. Ebből szoktam kivenni egy keveset a baba ételéhez. Természetesen variálható más gyümölccsel is, a baba korának megfelelően.
Cukkinis almapüré-kukoricakásával:
5 dkg zsenge cukkíni, fél (nem édes)alma, fél adag (3 e.k.) kukoricakása (Nestlé, tejmentes), 1 teáskanál natúr túrókrém
Az apróra vágott cukkínit megpárolom (2 perc). Az almát feldarabolom, nyersen összekeverem a párolt cukkinivel, összeturmixolom. Egy kis tálkában elkészítek egy fél adag instant kukoricapépet, hozzákeverem az almás-cukkinis péphez, majd belekeverem a túrókrémet.
Meggyes krumpli:
10-15 szem meggy
1 fej krumpli
pici cukor
ha van otthon: pulykamell
A meggyet kimagozom, és felteszem főzni, pár perc múlva belerakom a kockákra vágott krumplit is. Együtt főzöm, míg a krumpli puha nem lesz. A főzővizet leöntöm róla, és turmixgéppel jól összedolgozom. Ha nagyon sűrű (bár a meggy elég leveses) a főzővizből teszek hozzá egy kicsit. Pici cukrot szórok rá. Lehet belerakni egy kis husit is, én nem mindig szoktam. Nagyon ízletes. Jó étvágyat kívánok.
Tökfőzelék vegyes zöldséggel:
1 maréknyi lereszelt tök vagy patisszon
1/4 burgonya
1 sárgarépa
1 pici rózsa brokkoli
1-3 mokkáskanál csirkemell
1 mokkáskanál olivaolaj
Megpárolom a zöldségeket, amikor megfőtt, 2 evőkanál főzőlével és az olivaolajjal botmixer segítségével pépesítem, kistányérra tálalom, . Természetesen nagyobb babáknak elegendő villával összenyomkodni a zöldségeket
Tavaszi főzelék:
1/2 sárgarépa
1/2 fehérrépa
1 kisebb burgonya
4 rózsa brokkoli
sárgarépát és a fehérrépát kis margarinon megpárolom, majd felengedem vízzel, félig megfőzöm, utána beleteszem a burgonyát és a brokkolit egyszerre. 10 percig főzöm még. A vizet leöntöm róla, de nem öntöm ki, mert az összeturmixolt főzeléket ezzel a lével hígitom majd (méz sűrűségüre).