MENÜ

Kisbabáink
Mindent a babáinkért

A banán kiváló tápanyagforrás, bőségesen tartalmaz káliumot és rostot, magas a B2, B6 vitamin és C vitamin tartalma. Már hat hónapos kortól bevezethető. Nagyon praktikus is, mivel könnyen magunkkal vihetjük, csak meg kell hámozni, és már eheti is a baba, aki a puha húst fogak nélkül is szét tudja nyomni.

 

 

 

Sült banán:

2 banán, vaj, fahéj vagy gyömbér.

Egy kis tepsiben melegítsünk fel 2 evőkanál vajat. Vágjuk a banánokat vékony szeletekre vagy karikákra, és pároljuk meg. Szórjuk meg fűszerrel és villával törjük össze.

 

 

Banános barack:

1 banánt és 1 őszibarackot meghámozunk, összedarabolunk és összeturmixolunk. ( joghurttal keverve is adható.)

 

Banános almás rizs:

1 banánt, 1 almát és 1 őszibarackot megtisztítunk,összedarabolunk és összeturmixolunk.
Egy marék rizst puhára párolunk és a gyümölcsökkel összekeverjük.

 

Köles banánnal:

1 marék köles, 1 banán, 1 csipet fahéj vagy eredeti burbonvanilia.

A kölest átmossuk, és vízzel felrakjuk főni. Kb. 20 percig főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, és belerakjuk a turmixgépbe. Egy kevés levet érdemes rajta hagyni.

Amíg fő a köles, addig a banánt sütőben héjjastul megsütjük. Amikor kész, hozzátesszük a köleshez és az egészet összeturmixoljuk. Egy csipet eredeti vaniliával vagy fahéjjal ízesítjük.

 

 

Ínyenc sütötökpüré:

2 evőkanál extra-szűz olívaolaj, egy fél hagyma kockákra vágva, 1-2 adag sütőtök meghámozva és felkockázva., cukor ízlés szerint, víz vagy zöldségleves.

Forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát és a sütőtök kockákat. Pároljuk addig, amíg üveges lesz a hagyma, majd adjunk hozzá annyi zöldséglevet vagy vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük, amíg megpuhulnak a sütőtök kockák is. Pürésítsük, és fűszerezzük.

Zöldfűszeres püréhez használjunk fehér borsot, rozmaringot és bazsalikomot.

Édes püréhez szerecsendiót, gyömbért, fahéjat és cukrot, ha szükséges.

Dúsíthatjuk főtt barna rizzsel vagy kuszkusszal, a zöldfűszeres változathoz adhatunk csirke- vagy pulykahúst is.

 

 

Vegyes zöldség püré:Fél zsenge cukkini, fél édes alma, kevés karfiol (ha a baba szereti ebből lehet több is), 1 db közepes burgonya, 1 főtt tojás sárgája

A hozzávalókat alaposan megmossuk, az almát és a burgonyát meghámozzuk. A cukkinit, az apró rózsára szedett karfiolt és a felkockázott krumplit egy edényben megpárolom, illetve az almát egy külön edényben párolom, mert ha a zöldségek közé teszem a krumpli nem puhul meg. A tojást teljesen keményre főzöm. Ha megpuhultak a zöldségek, illetve az alma az egészet összeturmixolom, feltétnek a főtt tojássárgáját kínáljuk.,a tojás sárgáját is bele lehet turmixolni.

 

 

Májas finomság:1 szál répa
1 nagyobbacska krumpli
1 csipet hagyma 
30 dkg zöldborsó
10 dkg máj

Mintha húslevest készítenék, a májat felteszem főni, fél óra múlva hozzáteszem a zöldségeket, amikor minden teljesen puhára főtt, a nagyobb darabokat különszedem a zöldborsótól. A borsót átnyomom egy szűrőn, az egészet leturmixolom, és már tálalom is

 

 

Gyümölcs rizs:2 ek rizs1 db kisebb alma, 2 szem szilva, 1/2 körte
A rizst a szokásos módon megfőzzük. A gyümölcsöket megtisztítjuk, megpároljuk és a rizzsel összeturmixoljuk. Szükség esetén egy kevés forralt vízzel hígíthatjuk.

 

 

Avokádós alma:fél avokádó, fél banán
Az avokádót megmossuk, félbevágjuk, magjától megszabadítjuk, villával összetörjük vagy turmixoljuk. Ugyanígy járunk el a banánnal is és összekeverjük. Ha túl sűrűnek találnánk, babavízzel vagy forralt vízzel hígíthatjuk a megfelelő állagúra. Az avokádot ugyanilyen modon szoktam keverni főtt turmixolt csirkemellel.

 

 

Pulykás szilva rizsel:4-5 szem lédús szilva, 3 evőkanál rizs, 1 evőkanál pulykamell, 1 teáskanál olívaolaj

A pulykamellet megpároljuk. A szilvát és a rizst is külön-külön megpároljuk. Majd minden hozzávalót egy kis tálba rakunk, hozzáadjuk az olívaolajat és pürésítjük

 

 

Karalábé főzelék csirkehussal:100 g karalábé, 100 g burgonya, 20 g csirkehús, 1 tk. finomra vágott zöldpetrezselyem, 1-2 ek 100%-os almalé, 1 tk. olaj.

A darált csirkehúst az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt zöldségeket, valamint a petrezselymet. Kevés vizet aláöntve, lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Végül összeturmixoljuk, almalével ízesítve higítjuk.

 

 

Asztali nézet